top of page

Δελφοί

Η πόλη των Δελφών και τα ιερά μνημεία της βρίσκονται στο βάθος δύο γιγαντιαίων πετρωμάτων του Παρνασσού, που ονομάζονται Φενδριάδες. Αυτά τα δύο βράχια προσφέρουν μια ιδιόμορφη και ασύγκριτη ομορφιά στο τοπίο των Δελφών.

Το μακρύ βουνό Κίρφις είναι ό, τι βλέπετε απέναντι από τα βράχια και ο ποταμός Πλείστος ρέει μέσα από μια κοιλάδα που φυτεύτηκε με ελιές. Ο πολιτισμός άκμασε εδώ από τον 9ο αιώνα π.Χ. έως 83 π.Χ.

Όσιος Λουκάς

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα μοναστήρια του 11ου αιώνα στην Ελλάδα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι επίσης ένα από τα πιο πολύτιμα δείγματα της βυζαντινής τέχνης. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον Άγιο Λουκά (γνωστό ως "δίκαιος") . Βρίσκεται σε ένα υπέροχο μέρος μόλις 10 χλμ. από το Διστόμο.

Το αρχιτεκτονικό στυλ των δύο ναών καθώς και η ωραία διακόσμηση και οι τοιχογραφίες τους έχουν προκαλέσει το θαυμασμό και το ενδιαφέρον πολλών πιστών και αργότερα τουριστών. Αυτός είναι ο λόγος που η μονή του Αγίου Λουκά κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στις σπουδές της βυζαντινής τέχνης.

Το 1986, το Βατικανό επέστρεψε στη Μονή του Αγίου Λουκά το λείψανό του, το οποίο είχε μεταφερθεί για να προστατευτεί κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του κόλπου με πλούσια αρχιτεκτονική και εξαιρετική θέα στον κόλπο και τον περίφημο Παρνασσό. Όμορφο, γραφικό με μια μακρόχρονη ιστορία και παράδοση στη ναυτιλία. Περπατήστε στα στενά δρομάκια της πόλης με τα αρχοντικά και τις ταβέρνες. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το μοναδικό ξύλινο τέμπλο το οποίο φιλοτεχνήθηκε από ηπειρώτες τεχνίτες. Δεν πρέπει επίσης να χάσετε το ναυτικό μουσείο όπου εκτίθενται σχέδια πλοίων, χάρτες, θαλάσσιες εικόνες και τουφέκια από το 1821. Απολαύστε φαγητό στις γραφικές ταβέρνες στο λιμάνι, πιείτε τον καφέ σας στις καφετέριες ή στα ζαχαροπλαστεία. Απολαύστε επίσης μια βραδινή έξοδο.

Την Καθαρή Δευτέρα μη χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στα "αλεμβρομουζουρώματα".

Αράχωβα

E4 μοποπάτι

Στην πλαγιά του Παρνασσού και σε υψόμετρο 940 μ. βρίσκεται η γραφική πόλη της Αράχωβας, η οποία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τόπους διαμονής για σκιέρ.

Οι επισκέπτες επιλέγουν την Αράχωβα για την ομορφιά της, για τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τα στενά δρομάκια και την υπέροχη θέα της πεδιάδας. Είναι ευρέως γνωστό για τα υφαντά χαλιά, το ξηρό κρασί και το παραδοσιακό τυρί «φορμαέλα».

Χαρακτηρίζεται για την συναρπαστική νυχτερινή ζωή. Υπάρχουν πολλά νυχτερινά κέντρα, μπαρ, καφετέριες και παραδοσιακές ταβέρνες όπου μπορείτε να φάτε τα πιο νόστιμα πιάτα. Αξίζει να επισκεφτείτε τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και αν επισκεφθείτε την Αράχωβα την άνοιξη, μην χάσετε την τοπική γιορτή που πραγματοποιείται στις 23 Απριλίου (φεστιβάλ του Αγίου Γεωργίου). Κατά τη διάρκεια της γιορτής εκατοντάδες ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα γιορτάζουν τα παλιά ελληνικά έθιμα για τρεις μέρες.

bottom of page